Ungdommen briljerer

«Lars Gulbrandsen fra Oppsal hadde vært uheldig  medskuddene sine tidligere i kampen, men siste gang han fikk chansen feilet han ikke. Kaldt og rolig plasserte han ballen helt borte ved stolpen i Kolbotn-målet, og Oppsal tok ledelsen i finalen for årets Ready-cup for småguttelag. Kolbotn overtok spillet og presset i de siste minuttene, men fikk ikke tellende resultat ut av det slik at Oppsal til slutt vant den morsomme og tildels spennende kampen på Voldsløkka matchbane 1-0.»

AFTENPOSTEN 17. OKTOBER 1978)

Småguttelaget til Oppsal spilte seg i 1978 til finalen i Readycupen for tredje året på rad, og for andre gang ble det seier. Dette året deltok hele 136 lag i denne cupen som ble regnet som et uoffisielt norgesmesterskap. Lilleputtene hadde sin tilsvarende Buster Cup, og også her gikk oppsalgutter til topps i konkurranse med 90 andre lag. I løpet av 70-tallet bygde Oppsal opp en av Oslos beste og mest fryktede yngres avdelinger.

Allerede i 1971 stilte klubben 10 lag, og kampene i yngres avdeling begynte å gi resultater for alvor. På lilleputtlaget anno 1972 finner vi fire spillere som senere skulle utmerke seg med svært mange landskamper – dessverre ingen i fotball. Vi snakker om ishockeyspillerne Petter Thoresen og Glenn Slivon, samt håndballheltene Jørn Bruno Larsen og Bjart Gjøstein.

I 1973 spilte lilleputtene seg helt fram til finalen i Norway Cup, der den avgjørende kampen ble spilt på selveste Ullevål stadion. På veien hadde laget slått Sørumsand 7-0, Ulf 2-1, Odense (Danmark) 6-0, videre uavgjort 0-0 mot Gentofte (Danmark) før seiersrekka fortsatte mot Usserud (Danmark) 2-1, hvorpå Jevnaker ble banket 1-0 i kvarten og Brann 1-0 i semifi nalen. Finalen mot Start endte 1-1 og straff esparkkonkurranse måtte til for å kåre vinneren. Uheldigvis var sørlendingene sterkest, men laget kunne trøste seg med seire i A-serien i Oslo og en stor pinseturnering på Gol.

1973 ble også historisk på en annen måte. Dette året etablerte Oppsal sin egen junioravdeling – noe som la grunnlaget for ytterligere framganger, både sportslig og gjennom enda større bredde.

Tre år senere vant småguttelaget Oslo-serien suverent, vant 27 av 32 kamper og tapte kun én! Samme året vant laget Ready- cupen for første gang, som best av 128 lag, starten på tre strake fi naler for Oppsals smågutter. I 1979 vant småguttene ytterligere to turneringer, Adidas Cup og Ytong Cup i Sverige.

Utover på åttitallet fortsatte barne- og ungdomslagene å prestere på høyt nivå, det ble en rekke finaleplasser, kretsmesterskap og triumfer i ulike cuper. Jula 1982/83 sto juniorlaget for en virkelig stor prestasjon, da de vant Julecupen i Ekeberghallen etter å ha slått Vålerenga 5-1 i fi nalen. På småguttelaget begynte et nytt stortalent å vise seg fram, Jørn Lindberg scoret i løpet av sesongen utrolige 72 mål.

I 1984 vant så juniorene Oslomesterskapet etter å ha gruset Vålerenga med kalassifrene 7-0 i kretsfi nalen, en seier som ga gjenlyd langt utenfor klubben!

89 Readycup-78

var Aaserud Foto: Ivar Aaserud

89-Fotball

Mygglaget rundt 1973. Trenere var Kåre Haagensen, Jan Langaas og Rune Gjøstein Foto: Ivar Aaserud

89Fotball-3

89 Fotball-2

Arne Winsnes med en gjeng smågutter som vant Raufoss-turneringen.

89 KM84

Kretsmestere for junior 1984. Oppsal slo VIF 7-0 i finalen, en finale hvor VIF var klare favoritter til å vinne men fikk en fotballoppvisning uten sidestykke av Oppsal. Fem av disse Oppsal-guttene tok karrieren videre til Skeid på seniornivå (Tippeligaen og Adeccoligaen): Glenn Theodorsen, John Theodorsen, Rolf Larsen, Kjell Magnussen og Gisle Olsen. Bak f.v: Eivind Gullby, Arild «Rillern» Johansen, Pål Karlung, Arve Pettersen, Glenn Theodorsen, John Theodorsen, Rolf Larsen, Rune Refling, Ragnar Johnsen, Odd Hamnes, Jan Aasen, Knut Borge. Foran f.v: Raymond Mikkelsen, Atle Solli, Kjell Magnussen, Gisle Olsen, Jan Jansson, Svein Loe, Rune Hansen.

89 Lilleputt-76

Llleputtlaget 1976

89 Junioravdelingen

Her har vi Oppsals junioravdeling 1976. Junioravdelingen omfattet alle fra Mygg til Junior.

89-Guttelaget-80

Guttelaget fra 1980 ble kalt ”Sølvguttene” etter å ha tapt fire finaler. Her fra treningsleir i Burton-on-Trent, England. Foran: Lasse Larsen. Lars Gulbrandsen, Hans Jørgen Aarhus, Bengt Eriksen, Terje Winsnes. Magne Engstrøm, Pål Eric Martinsen, Bak : Arne Winsnes (trener), Tore Winsnes, Jørn Andersen, Pål Thoresen, Anders Pedersen, Dag Nergaard, Tore Larsen, Ivar Lilleløkken, Ove Wikstrøm, Rolf Engstrøm (oppmann)  Småguttelaget ble Readycupmestere i 1978. Foran fra venstre: Lasse Larsen, Pål Eric Marthinsen, Tore Larsen, Jørn Gulbrandsen, Bengt Eriksen, Pål Thoresen, Lars ”Sneipen” Gulbrandsen. Bak fra venstre : Magne Engtrøm, Ove Wikstrøm, Ivar Lilleløkken, Terje Winsnes, Dag Olav Knudsen, Tore Winsnes, Jørn Andersen og Jarl. Trener Kai Marthinsen og Rolf Engstrøm (oppmann)

89Terje-Winsnes