Forord til jubileumsboka

100 år er ikke å kimse av. Mange er overrasket over alderen. Ikke rart ettersom Oppsal av de fleste opp- fattes som en drabantby – en av mange som ble reist på 50-tallet. Men det skjedde mye i vårt distrikt lenge før blokkene kom. Her bodde folk landlig i Aker kommune, her var det gårder, skog og spredt småhusbebyggelse, langt fra Christiania. Men velforeningen ble stiftet allerede i 1904, Østensjø skole ble grunnlagt i 1917 og trikken kom til Oppsal i 1926. Her bodde mennesker, om ikke så mange, og mennesker har behov for lek, konkurranse og sosialt fellesskap. Alt det en idrettsforening kan gi.

Da vi bestemte oss for å skrive jubileumsbok, ble det fort klart at vi ikke kunne få med alt. 100 år er lang tid. Det er uendelig mye stoff og det kunne lett bli en endeløs oppramsing av tall, fakta, navn og statistikk. Vi valgte derfor å trekke fram historier vi mener det er verdt å fortelle. Hundre historier om begivenheter, mennesker og sportslige prestasjoner som til sammen gir et innblikk i vår ærverdige klubbs hundreårige historie.

Så får vi leve med at alle navn ikke er nevnt, at det som er stort i dag kanskje ikke var så stort tidligere. At noe er utelatt som kanskje var viktig for noen. Men vi håper at de som vokser opp i dag, enten de tilhører Oppsal Idrettsforening eller ikke, kan finne noe interessant å lese. Kanskje lære litt om hvordan det var her oppe i gamle dager. Kanskje få øynene opp for den enorme utviklingen som har skjedd, og kanskje bli litt stolte av den klubben man tilhører.

Oppsal Idrettsforening har i jubileumsåret 2300 medlemmer og er en av de store i Oslo. Mer og mer har vi utviklet oss til en ballklubb. Nærmere 2000 av medlemmene spiller fotball, håndball eller basketball. Men det har ikke alltid vært slik. Mye av vår tidligere historie dreier seg om friidrett, vår fremste utøver hoppet på ski og innen orientering var vi blant de beste i landet. I dag er friidretten lagt ned, men tidligere har klubben hatt flere landslagsutøvere. Og hvem vet at Kåre Jensen fra Låveveien ble arbei- derverdensmester i boksing i 1934?

100 år er lang tid, men det går fort. Hvordan ser det ut om 100 år? Hva driver vi med her på Oppsal da? Hvem vet? Ta vare på de gode historiene, gjem på de gode bildene. Etter oss kommer nye generasjoner som lurer på hvordan det var i Oppsal Idrettsforening i 2012.

Juni 2012

Bjørn Grydeland
Leder i Oppsal idrettsforening

Redaksjonskomiteen

Fra venstre: Bjørn Grydeland, Erik Bakke, Arne Danielsen, Henry Johansen og Finn Arnt Gulbrandsen

ERIK BAKKE ble ansatt i Oppsal IF i 1992. Han har spilt en stor rolle i klubben med mange ulike verv. Han har hatt en aktiv spiller- og trenerkarriere. Vært dommer på øverste nivå, og ble en sesong kåret som årets dommer i Oslo. Medlem siden 1974. Erik arbeider i dag i håndballforbundet.

ARNE DANIELSEN (Redaktør) er profesjonell forfatter og journalist. Han har gitt ut åtte bøker, både lokalhistorie og skjønnlitteratur, de aller fleste med Oslo-preg. I 2001 var han forfatter av historien til Furuset Idrettsforening. Arne har vært fotball-pappa i Oppsal gjennom flere år.

BJØRN GRYDELAND har vært engasjert i Oppsal Fotball siden 1992. Han var leder fra 2000 til 2007 og ble leder for alliansestyret i 2008. Bjørn har hele tiden vært involvert på ulike lag, de siste årene på klubbens A-lag.

FINN ARNT GULBRANDSEN. Medlem i Oppsal IF siden 1956. Aktiv i friidrett, håndball og basketball. Trener i friidrettsgruppa på 1960- og 70-tallet. Leder av fridrettsgruppa samme tid. Trente basketjentene til sølv i serien 1972/73. Lagleder for herrehåndballaget 1979/80.

HENRY JOHANSEN kom fra VIF til Oppsal som O-landslagsløper i 1970 Han er mest forbundet med orientering som aktiv, trener og administrator, men også bidratt i friidrett, fotball, ski og litt håndballmiljø. Han var en av initiativtakerne til Allidrett og var leder under oppstart denne i 1989.