Skip to main content

Gisle Olsen og 94-laget

 Vi kommer ikke utenom 94-laget når fotballhistorien i Oppsal skal skrives. Trener Gisle Olsen og en stor gruppe dedikerte foreldre skapte en unik prestasjonskultur i Oppsal-sammenheng. Laget kan skilte med en rekke strålende resultater, og er en sterk inspirasjonskilde for alle dem som kommer etter. 

Gisle Olsen er født i 1966 og kom fra Bøler til fotballgruppa i Oppsal som 13-åring, der omskolerte han seg raskt til keeper etter flere år som spiss. Han debuterte som junior året etter og hadde fem år på et lag som var blant de beste i Oslo. Ironisk nok kom han ikke med på Oppsals A-lag, og som 18-åring meldte han derfor overgang til Skeid. Dit fulgte han Rolf Larsen, som ble hentet året før, og fikk senere følge av Glenn Theodorsen som også fikk mange A-lagskamper for Torshovklubben.

Overgangen fra juniorlaget på Oppsal til A-laget på Skeid i 2. divisjon (tilsvarende dagens Adecco-liga) var frisk. Gisle fikk 16 kamper første sesongen, og for en som var tiltenkt rollen som tredjekeeper var dette litt av et gjennombrudd. Det ble 10 sesonger og 185 kamper i Skeid før han la opp. Den spesielle innstillingen hans ble lagt merke til, ikke minst av trener Joe Hooley. Gisle var kaptein to sesonger, og satt fem år som spillernes representant i styret.

Sønnen Jacob ble født i 1994, og da han var klar for å spille fotball engasjerte Gisle seg som trener i Oppsal. Sønnen og flere av kompisene begynte samtidig med ishockey i Manglerud Star, og da tok Gisle også utdannelse som hockeytrener, totalt uten erfaring. Sammen med Jarl Eriksen førte han dette M/S-laget fram til Norgeseliten: de spilte mot de største lagene i Europa: Sparta Praha, Dinamo Moskva, Brynäs og Modo. Som første norske aldersbestemte lag ble 15-åringene invitert til WorldCup i Stockholm i 2009, og ble norgesmestere samme året.

94-årgangen i Oppsal fotball ble stor, og besto til slutt av hele fem sjuerlag. Da lagene var klar for overgang til elleverfotball tok Gisle hovedansvaret for videre satsing sammen med Terje Winsnes, en ekte Oppsalgutt som var kjent både fra håndball- og fotballbanen, og som også hadde fulgt sønnen sin som trener i alle år. Gisle og Terje kjente hverandre fra før og hadde blant annet spilt kretsfi nale sammen i 1982.
Førstelaget ble satt sammen av spillere med ferdigheter, motivasjon og det lille ekstra. De ble seriemestere allerede første året og vant en rekke cuper og turneringer. Ikke minst ga sølv i Adidas-cup prestisje og laget ble lagt merke til. Senere ble det mange høydepunkter på en merittliste som det skal bli vanskelig å slå. Selv trekker Gisle fram to sportslige begivenheter som står særlig høyt: Bronsen i Gothia-cup for 16-åringer, der nivået var veldig høyt, dessuten seieren i Interkrets mot klubber som Oppsal normalt ikke skulle slå.

Tradisjonelt hadde Oppsal-lagene vært veldig gode fram til spillerne ble rundt femten, men deretter var det slutt. De beste spillerne forsvant da til Skeid eller Vålerenga og juniorlaget fi kk aldri tak i de virkelig store talentene. Gisle Olsen nektet å akseptere dette som noen naturlov. Selvsagt kom det henvendelser, men suksessen gjorde det lettere å holde på de beste – ja, til og med trekke til seg talenter fra naboklubber. Imponerende 14 spillere har vært med hele veien og utgjør nå en sterk kjerne og ressurs for juniorlaget, som greide opprykk til Interkrets for første gang i historien.

Bortsett fra Shåresh Ahmadi, som gikk til Vålerenga, ble de fl este værende, og da Gisle bestemte seg for å fortsette som trener for juniorlaget, fulgte både spillere og støtteapparat med. Gisle fortsatte arbeidet med sin sterke overbevisning: «Hvorfor skal ikke Oppsal greie det?»

Bak suksessen ligger selvsagt tanker og grunnideer. Sterkt lederskap, tydelig defi nerte målsetninger, foreldreengasjement Her scorer Ola Eloranta kampens eneste mål og sender Oppsal til fi nalen i selveste Norway Cup 2010. Foto: Thomas Granerød og klare avtaler underveis. Kombinert med uniformering og «profesjonell» utstråling har oppskriften virket, selv om helt sikkert mange undret seg over den sterke vinnerinnstillingen. Man kunne forvente kritiske røster, og det kom en sinnamail da de første elleverlagene ble satt sammen, men det ble med det. De enkle budskapene og den sterke troen på at alt er mulig har gitt fotballen på Oppsal tro på at der mulig å hevde seg blant de aller beste 

– Stiller du med røde strømper er du på feil klode, sier Gisle. Alle vet hvordan Oppsalspillere skal være kledd. Selv en goalgetter og nøkkelspiller som Shåresh Ahmadi måtte sitte på benken om han hadde glemt drakta.
Nå har Shåresh lykkes bra som landslagsspiller på G15-16-17- 18. Han har spilt tippeliga med VIF og fra samme lag har Jacob Faye Lund og Joachim Osvold debutert på LSKs A-lag. Jacob fikk sin tippeligadebut som tidenes yngste LSK-keeper. Ganske unikt i Oppsal-sammenheng med bakgrunn av at de alle er født i 94 og har vunnet interkrets for Oppsal.
Juniorlaget brøt en magisk grense i 2010 og rykket opp til 1. divisjon med Marius Listerud og Gisle Olsen som trenere. Flere fra G16 bidro i denne sesongen både på junior og A-lag. Sesongen 2011 har vært en lang triumfferd for juniorlaget, og vil i jubileumsåret spille i Interkretsserien med de aller beste på Østlandet. I skrivende stund ligger laget på en imponerende andreplass, har nettopp slått ut Fredrikstad i NM og møter Strømsgodset i 2. runde. Hvilken jubileumsgave 

Laget spilte seg helt fram til finale i NorwayCup 2010. Her fra premieutdelingen. 
Her scorer Ola Eloranta kampens eneste mål og sender Oppsal til fi nalen i selveste Norway Cup 2010. Foto: Thomas Granerød 

Merittliste 1994-laget: 

2007 (G13)

 • Seriemester
 • Sølv i Adidas Cup
 • Kvartfinale i Norway Cup
 • Gull i Elverumsturneringen, Briskebyturerningen, Drammen Cup, Tærud Cup og Grüner Cup

2008 (G14)

 • Seriemester på våren, nr. 2 i serien på høsten
 • Kvartfinale i Adidas Cup
 • 8. delsfinale i Norway Cup og Gothia Cup
 • Gull i Løvenstads juleturnering, Elverumsturneringen, Larvik Cup, GIF Vårcup

2009 (G15)

 • Seriemester og kretsmester
 • Gull i OBOS-Cup
 • 4. plass i Adidas Cup
 • Gull i Manchester International Cup, Copenhagen International Cup, Drammen Cup og Winter League
 • Bronse i Nike Elite Cup

2010 (G16)

 • Interkretsmester
 • Sølv i Norway Cup og kåret til Oslos beste guttelag i turneringen
 • Bronse i Gothia Cup
 • Bronse i Nike Elite Tournament
 • Gull i Tine Elite Cup
 • Sølv i Oppsals Eliteturnering
Starten på eventyret. Her er laget med nyinnkjøpte ovetrekksdresser i 2001.