Skip to main content

Jentelag i bølger

Oppsal var en av de aller første klubbene i landet som startet med organisert damefotball, og fikk en flying start gjennom en legendarisk oppvisningskamp på Trasopbanen i 1970 med hele 2.000 tilskuere. Likevel tok ikke damefotballen skikkelig av i klubben. Først i de senere år har det blitt sving på sakene.

Damekampen på Trasop var oppsiktsvekkende på flere måter. Før 1970 hadde knapt en noenlunde seriøs fotballkamp for damer vært arrangert siden Sonja Henie spilte «frøkenball » på Frogner i 1928, der ble det for øvrig delt ut stilkarakterer (!). Etterkrigstiden var spesielt mørk, for i husmødrenes gullalder på femti- og sekstitallet skulle kvinnene helst passe barn og stå bak komfyren.

Så ble altså noen ytterst få oppvisningskamper arrangert rundt i landet i 1970, mest kjent er oppgjøret mellom Amazonene og BUL i Grimstad, dessuten oppgjøret på Trasop. Lagene her var knapt jevnbyrdige, for mens Vestar drev seriøs idrett og året etter vant det første uoffisielle cupmesterskapet med Karen Fladset i spissen, besto Oppsals lag av en mer tilfeldig sammenrasket gjeng, det mener i hvert fall Jan Egil Pedersen som dømte kampen. Eneste unntaket var håndballstjerna Wenche Wensberg. Så var nok også tilskuerne mer ute etter underholdning enn å beundre de sportslige prestasjonene.

Først med Norway Cup, som helt fra starten sidestilte gutteog jentelag, ble jentefotballen anerkjent for fullt. Likevel kom ikke de første kretsseriene på seniornivå i gang før i 1977, og første turnering nasjonalt i 1984. For alle som har vokst opp med kvinnefotball som verdens naturligste ting, må det være et tankekors å vite at det første EM for damer kom så sent som i 1984, det første VM i 1991, mens endelig anerkjennelse som OL-gren først fant sted i 1996.

Oppsal dro i gang ny damefotball på slutten av 70-tallet, og de klarte å avansere til 2. divisjon i den ferske kretsserien. Men klubbfotballen på Oppsal klarte ikke å holde det gående. I 1986 forsøkte man nok en gang, men interessen var så som så. I ei klubbavis fra 1987 heter det at jentene har «på fire seriekamper hittil ikke stilt med 11 spillere i noen av kampene, og har dermed gått på fire store tap. Dessverre har heller ikke jentene scoret. Line Clark, en av de virkelig positive jentene i laget som nekter å gi seg, sier: «Når vi en sjelden gang kommer opp mot motstanderens mål, er det ingen som vet hva de skal gjøre.»

Junior jenter 2012 
Ikke bare J91/92 markerte seg på 2000-tallet. Jentefotballen var i siget og J89 plukket hjem mange seire både i cup og serie.  
OldGirls markerte seg både på og utenfor banen, i alle år med Per Christensen som trener. Per tilhører en genuin og trofast Oppsalfamilie Søsteren Mette og broren Ketil har begge bidratt som spillere og i styre og stell. Her er Ketil med oppmann Gunnar Olden etter at Old Girls vant på HauketoCup i 2001. Den beste jenteprestasjonen det året! 

VÅRT BESTE JENTELAG

Klubben stilte A-lag for damer i 93, 94 og 95, men laget hadde store driftsproblemer og styret meldte at laget ikke kunne opprettholdes. Først et tiår senere klarte Oppsal å bygge opp et lag blant de beste i Oslo, vi snakker om J91/92 – «Oppsalkattene » – under ledelse av Jan Petter Backer og Simen Adelsøn.

Sommeren hadde to av jentene vært på Norway Cup og bestemte seg for å dra i gang et lag. Utover vinteren meldte flere seg, og før sesongen startet var det nesten nok til å melde på to. ”Oppsalkattene” spilte sin første sesong i 1999. I 2000 sesongen ble et lag til etablert med Rune Sølvskudt som trener. Visse ting som kjennetegnet laget var ikke var så vanlig i Oppsal på den tiden. Foreldrene ordnet sponsorer, sånn at alle fikk ryggsekk, treningsdress, shorts og strømper og entret banen under hjemmekampene både med uniformering og disiplin. I tillegg trente laget mer enn vanlig. Oppsalkattene vant slett ikke alt i starten. Den første seieren kom etter 4-5 kamper. Nordstrand ga dem den første smellen med seks baklengs. Først etter to sesonger fikk de has på «erkefienden».

”Oppsalkattene” startet tidlig og markerte seg etter hvert helt i toppen i jentefotballen. Her før det store gjennombruddet.

Den første cupseieren kom på Kurland Cup, men det var først etter andre året i Norway Cup vi fikk se at noe var i gjære, der ble det fem seire og en uavgjort. Da laget gikk over til 11er i 2004 var det totalt 45 jenter. De greide å stille to fulle lag første året men etter hvert ble det en 11er og en 7er.

Kampreferatene fikk raskt en litt annen og langt mer respektfull tone enn på åttitallet, som for eksempel da laget som det første i Oppsals historie kvalifiserte seg til Interkretsen:

«Etter å ha sikret seriemesterskapet i siste kamp var det tid for kamp om kretsmesterskapet mot KFUM på kunstgresset på Nordre Åsen. 1. omgang er vel noe av det verste jentene har levert på lenge. Overspilt i alle ledd og vaksinert mot treffsikre pasninger sliter vi med å hindre KFUM i å ta ledelsen. Det ser ut som om det bare er ett lag på banen og de spiller ikke i blått! Etter 35 nerveslitende minutter blåser en meget god dommer av for halvtid. Utrolig nok uten at vi har fått noen mål imot.

I pausen prøver trenerne å peppe jente litt og forklarer nok en gang hva som er den enkeltes arbeidsoppgave og hvordan det forventes at disse blir utført. 2. omgang starter. Har peptalken hjulpet ? JA!!!!!! Hvor disse jentene var før pause kan man bare lure på. Nå er det dueller i alle ledd. Forsvaret «stenger butikken», midtbanen løper og takler på Grindheim- og Hæstadvis, angrepene rulles opp, det ene flottere en det andre og endelig, endelig får jentene uttelling. Etter en flott frispilling drar Noreen seg fri og setter ballen behersket nede ved stolperoten, utagbart for keeper. 1-0 til Oppsal. Resten av kampen fortsetter i samme sporet og jentene kan stolt heve trofeet etter en fenomenal 2. omgang. GRATULERER MED KRETSMESTERSKAPET !» 

Meritter J91/92

2004: 2. plass Obos Cup (Oslomesterskap)
2004: 3. plass 1. divisjon
2005: Kretsmester i Oslo Fotballkrets 2005: Avdelingsmester 1. divisjon Oslo Fotballkrets
2005: 2. plass i OBOS Cup 2005: 3 plass i Adidas Cup (Uoffisielt norgesmesterskap)
2005: Kvartfinale i Norway Cup
2005: Kvartfinale i Arvika Cup (klasse jenter 90)
2005: 2 plass i Grorud Cup (klasse jenter 89)
2005: 1. plass i Kurland Cup 2005
2005: Kvartfinale Skjetten Cup 2005 2006: 2. plass i OBOS Cup
2006: Opprykk til lnterkrets
2007: 1. plass OBOS Cup

Meritter individuelt

5 spillere på aldersbestemt kretslag
6 spillere på SUP (spillerutviklingsprosjekt)

Her er J91 på tur til Gøteborg i 2005
Her fra en av mange OBOS-finaler. Denne gangen ble det sølvmedalje.