Skip to main content

Ola Dilt – No 45

«Jeg har alltid vært gled i skauen. Er oppvokst på Lambertseter med Østmarka som nærområde, og var med i Ola Dilt for første gang da jeg var fjorten. Deretter deltok jeg ti år på rad, inntil jeg måtte ta en pause på grunn av småbarn. Men nå skal jeg kjøpe 20-årsstatuetten som jeg tok i fjor, dessuten hente merke til mitt fireårige barnebarn som var med og tok noen poster», forteller Per-Arne Rindalsholt.

Vi møter Per-Arne under avslutningen av den 45. Ola Dilt på Oppsal samfunnshus i november 2011, en av mange venner av Oppsal Orientering som møter opp for å hente premier. Han forteller at han er sønn av en lærer på Oppsal skole og dessuten ivrig turmarsjer og løypesjef i Østmarka marsjklubb.

2011-sesongen startet 3. april og sluttet i oktober. Postene, som på vanlig vis ble satt ut periodevis, dekket områder fra Ellingsrud i nord til Sandbakken i sør på vestsiden av Elvåga, hele 85 poster fordelt på seks kart. I tillegg var det fem ekstraposter under Ola Dilt-dagene i slutten av mai, dessuten et eget gjestekart i Sørmarka med 16 ekstra poster. Man kan selv velge utgangspunkt og dra når det passer. Fem poster var såkalte fjernposter, som krevde en lengre dagstur eller overnattingstur til fjerne og øde deler av Østmarka. En tradisjon med historiske poster ble også videreført, i år ble disse plassert på nedlagte plasser eller historiske steder i Østmarka. De aller yngste ble tilbudt Mini-dilten, med egne poster og eget merke.

Alle deltakere kunne få diplom uansett antall oppnådde poeng, dessuten finnes Ola Dilt-merker i tre valører. For hvert femte års deltakelse kan man kjøpe en egen statuett. Nytt av året var at kravet til merkepoeng ble redusert for veteraner på 75 år og eldre.

Premievinnerne var en spennende skare. Her traff vi veteranen Tor Engebretsen, som kun hadde diltet en drøy håndfull ganger, men som til gjengjeld kunne påberope seg å være eneste gjenlevende fra Oppsals lag i Holmenkollstafetten i 1949/ 50 – der han for øvrig løp sjarmøretappen. Så snakket vi med Odd Erik Østerås som imponerte oss med 30 gjennomførte Dilter, helt til han ble trumfet av Kjell Sørhus som hadde vært formann i Orienteringskretsen og hadde deltatt nesten hvert eneste år. Håndballegenden Jan Aas var også til stede, han hadde vunnet mange orienteringspremier i sine yngre år, ble blant annet kretsmester som 12-åring. Og så traff vi en debutant – og med sine 66 år var Steinar Folgerø kanskje den eldste debutanten? Steinar vokste opp på Teisen og hadde vært supporter av Jan Aas og de andre gullgutta siden midten av sekstitallet. Han har vært mye i skauen, og hadde nå endelig tatt steget ut i turorienteringen. Tradisjonen er at det hvert femte år inviteres til foredrag om Østmarka. Og akkurat som Sverre M. Fjeldstad i 1967 – snakket i 2011 en like stor lokalpatriot, Even Saugstad. Saugstad er bosatt på Siggerud og var tidligere husvert på markastua Sandbakken, han har utgitt bøker med selvforklarende titler som «Østmarka fra A til Å» og «Sandbakken – 50 år med vafler og kakao». Kanskje fikk han en gang besøk av en «orienterer i turantrekk med kart og kompass og – paraply» ? 

Mangeårig trikkefører Per-Arne Rindalsholt kunne stolt hente plaketten som bevis på deltakelsen i 20 dilter

Ola Nedrelid, William og Inger Skaug holdt stramt grep om premieutdelingen.

Steinar Folgerø fra Teisen var en svært moden debutant, mens håndballhelt Jan Aas skrøt av å ha vært kretsmester i orientering som tolvåring.
Odd Erik Østerås og Kjell Sørås er blant de virkelige Ola Dilt-veteranene, begge med mer enn 30 deltakelser.
«Nå er det bare meg igjen», forteller Tor Engebretsen som løp på Oppsals lag i Holmenkollstafetten i 1949. Tor er fortsatt aktiv gjennom Ola Dilt.