Skip to main content

Stafettenes tid

«Du verden for møkkavær. Ikke husker jeg om det var likeens i 1993, sist Visättra Sportcenter i Huddinge kommune 20 km sør for Stockholm var samlingsplass. Ikke husker jeg om det var 348 lag på startstreken den gang heller.» 

ANDERS FJOGSTAD OPPSUMMERER 25MANNA 4. OKTOBER 2006 I BLÅAVISA

Her startfeltet for dameklassen i Jukola 2011

Vi møter Einar Bye, Lars Klyve samt Bjørg Ingunn og Anders Fjogstad. De fire ble alle medlemmer av o-gruppa i 1981, og har satt sine sterke preg på Oppsal Orientering de siste 30 årene, både som utøvere og organisatorisk.

«Tirsdag 3. og onsdag 4. oktober haglet forfallene inn og laget lå i aske. Askeonsdag var kommet, uten tvil. Først hev Torgeir inn håndkleet, deretter Frodeankelskade og Torillpilletriller. Det hele toppet seg da RuneNMløper måtte melde pass med skummel infeksjon i kroppen. Hva nu? Det å legge kabal med 25 løpere i ymse alder, kjønn og ferdighet er en vrien affære», skriver uttakningsansvarlig Anders Fjogstad i sitt fargerike referat fra 2006.

Firkløveret er enige om at deltakelsen i de store stafettene er et av de mest karakteristiske trekkene ved Oppsal Orienterings siste tiår.
- Første gang vi deltok i 25Manna var i 1983, som en av de aller første norske klubbene, forteller Einar.

Da var Oppsal en stor klubb med mange eliteløpere.
- Senere var vi en gjeng unge foreldre med egne barn. Eliten var forsvunnet, men fortsatt fantes en ganske stor stamme, presiserer Bjørg Ingunn.

– I 1999 fant vi hundre Oppsal-løpere på startstreken i Bordeaux i Frankrike. Sørlandsgaloppen har også vært en populær familiearena. En annen sosial happening er vårløpet i Danmark i mars, forteller Einar.

– De siste årene har vi stilt med to lag i 25Manna! I denne stafetten hevder vi oss godt med vår store bredde, men vi deltar hvert år også i de enormt store stafettene Tiomila og Jukkola selv om vi ikke alltid har hatt lag med eliteløpere. Planen for jubileumsåret er å stille med to lag i dame og herreklassene. Det er det ikke mange andre klubber som evner

«Klokken 09.00 smalt startskuddet og 348 løpere stormet ut av samlingsplassens våte klør. Soppen løper utrolig til sopp med lite trening å være. Steget er absolutt brukbart på publikumspost etter 35 minutter og ikke særlig tregere etter 49 da han sender Anders ut på plass 153, 8 minutter bak teten og bare 5 minutter etter Halden.» («Soppen» = Bent Erik Skaug.)

Samling på Ringkollen med bla a: Gudmund Tovrud Høglund, Harald Aasheim, Steinar Tofte Haugen, Anders Emilsson, Lars Granum, Astri Hult, Henrikke Emilsson, Jørgen Bergh, Lars Harald Aasheim, Espen Bergh, Martin Ekeli Onstad, Karoline Anisdahl, Lars Klyve, Andreas Stenstad, Julie Bergh, Anders Fjogstad 

– Få klubber utover de aller største kan matche Oppsals treningsopplegg, som vi har bygget opp utelukkende ved egeninnsats og uten innleid hjelp. Mødre og fedre bygger opp barn til juniorer, blant annet ved hjelp av ferdighetsmerker i bronse, sølv og gull for nybegynnere. Vi har også vært blant de første som arrangerer stafetter for barna, forteller Lars.
- Ulike metoder tas i bruk for å gjøre treningen spennende, som triatlon med svømming, sykling og orientering, forteller Einar.

– Eller gjørmefotball i myra med sørpe til knes, for virkelig å markere at det er normalt at o-løpere bader i søledammene og er både våte og kalde. Når folk skjønner at de ikke synker og dauer i myra, så slår de seg ordentlig løs, ler Anders. – Det har ofte endt med at forsiktige småjenter har blitt sittende på rompa og kaste søle på hverandre.

«Om etappe fem kan sies at Andreas sprengte UKs skjema i positiv retning og at reiselederLars gikk på en megabom på 6. post. SpinningJan freste bomfritt rundt i grisefart og KinaOlav hadde pustetrøbbel og en miss på post 3.»

UKAnders ble også kalt SkjemaAnders fordi han alltid laget personlige rundeskjemaer til deltakerne, sånn at de kunne konkurrere med seg sjøl for å slå skjemaet.
- Vilegger også stor vekt på miljøskapende tiltak, som julektrefester for barna og grøtfest for ungdommen. Gjennom hele vinteren har vi ukentlige temakvelder med suppe etter fysisk trening, sier Ingunn.

– Og dugnader, som da Puttjern gikk lekk i forbindelse med byggingen av Romeriksporten.

«Klokken 16.00 stormer flere hundre løpere ut i det trange gjørmesporet mot skogen. Michal får kjenne smaken av naboens piggsko og tråkkes rett ned. Det tas ingen hensyn her nei. Underveis er begge våre innom publikumsposter og blir behørig bejublet. Klokken 16.38.08 stempler Bjørge i mål etter et kanonløp, og Michal likeså klokken 16.42.09. Perfekt! Og vi ble nr. 210, og det kan vi jo prøve å forbedre til neste år.»

– Det er viktig å presisere at vi ikke bare satser på bredde i Oppsal, presiserer Lars Klyve avslutningsvis. – Treningsoppleggene våre gjør det fullt mulig å nå til topps. Man må ikke på død og liv løpe for en av toppklubbene for å bli god!

JUBILEUMSÅRET

Ungdommene 13-16 år kom seg veldig godt gjennom sin konkurranse i tiomila med nesten 300 lag på starten. Brødrene Endre og Are Wigaard er fra hvert sitt fødselsår, men løper i samme H15-16 års klasse. I stafetten hadde de med seg Eline Westgaard, Sunniva Haave og Anniken Karlsen på første laget og ble nr. 96. Andrelaget besto Knut Aasheim, Martin Ekli Onstad, Ole Martin Edstrøm, Ludvig Andreas Baugstø Rødnes og Thomas Harr Johansen endte som nr 152.

Ungdommene gir i år et stort håp om at Oppsal snart har flere eliteløpere i seniorklassene igjen.

I dameklassen har den nyinnflyttede i området, erfarne Vigdis Hobøl hatt en veldig bra innflytelse på treningsmiljøet og sammen med Una Bratli, Astrid Hult, Karoline Anisdahl gjennomførte de en stålende damestafett i Tiomila.

I herreklassen har klubben også nyinnflyttede løpere som sammen med tilbakevendte studenter har etablert et godt treningsmiljø. Det var kanskje bare arrangørens kvitteringskaos som forhindret laget med Ola Pedersen-Bent Erik Skaug-Sigve Vågsnes- Sindre Fjogstad-Anders Emilsson-Per Nicolaisen-Gard Johnson-Kjartan Hauger-Sigurd Kapperud- Espen Wigaard å gjøre en av Oppsals beste prestasjoner på flere år.

Myrfotball Ringkollen 19. juni 2010. Et knippe av ledere: Anders Fjogstad, Trine Tengbom, Lar Klyve, Bjørg Ingun Fjogstad. Smågutta i front fra venstre er Olav Torgersen og William Resvoll Skaug. Ungjentene bak fra venstre er Sunniva Eik Haave og Randi Eide. 
Her fra 25manna i oktober i fjor. Foran fra venstre: Thomas Haarr Johansen, Eline Lund Westgaard, Anniken Eriksrud Karlsen, Reidun Haarr Johansen, Sunniva Eik Haave, Martin Ekeli Onstad. I bakgrunnen: Bjørg Ingunn og Petter Johansen (pappa til Thomas og Reidun).

 

Her er Lars Granum og Martin Langaas i Tiomila 2011 før felles- starten går. 
Her noen fra ungdomslagene fra tiomila i 2011. Lag 1 Endre Wigaard, Astri Tesaker, Sunniva Eik Haave, Lars Harald Aasheim Lag 2 Didrik Frimann Barroso Koren, Martin Ekeli Onstad, Are Wigaard, Nora Korpberget, Steinar Tofte Haugen.