Skip to main content

Sportsklubbens jubelsang

Den første idretten på Oppsal var løpeturene til Ragnvald og Kristian Dyrdahl rundt Ulsrud. Iført hvite trøyer og korte sorte bukser kunne brødrene ta turen flere ganger i løpet av samme kveld, noe som vakte oppsikt blant småguttene. Raskt fulgte de eksemplet og begynte å knive seg imellom.

Veien var ikke lang til stiftelsen av «Opsahl Idrætsforening» i 1911. Foreningen organiserte løping i skau og på vei, dessuten sprang og kast på en liten rydning. Året etter ble så «Opsahl Ski & Fotbalklub» stiftet. Ingen av disse klubbene klarte å holde det gående, men den 1. august 1915 klarte idrettsungdommen å etablere en varig forening: «Opsahl Sportsklub». Siden har det kontinuerlig vært drevet idrett på Oppsal. 

Sportsklubben holdt til i Skøyenskogen på en rydning som ble kalt «Stubbråten» – navnet ga en god karakteristikk av plassens beskaffenhet. Etter hvert ble stubbene fjernet ved hjelp av øks og hakke, samt fotball- og beksømstøvler. Noen trær forsvant også i all stillhet, sånn at plassen omsider ble noenlunde brukbar. Stubbråtan alias Stubberud alias Kusletta – kjært barn har mange navn – lå like ved nåværende REMA 1000 i Vetlandsveien, der parkeringshuset ligger i dag. Her ble det senere kjørt motorcross til langt ut på på femtitallet. 

I 1917 sluttet klubben med fotball, og medlemmene konsentrerte seg i hovedsak om friidrett og ski. Kameratene Aksel Olsen og Hjalmar Hansen slo først an tonen. Deretter dukket Henry Holter opp, og sammen med Rolf Tornaas og Ingulf Engan herjet han stort i terrengløp. Holter ble dessuten en meget god baneløper som representerte Norge i en triangelmatch mot Danmark og Sverige, og ble dermed den første landslagsmann fra distriktet. Han har flere NM-sølv på 5.000 og 10.000 meter og var uslåelig i kretsen.